25. Juna 1999 godine u dnevnom listu POLITIKA EKSPRES pojavio se članak pod naslovom:

SVIMA ŽAO BORE KVAKE,

ali para za pomoć nema

Članak govori o ne mogućnosti udruženja estradnih umetnika Beograda da u nevolji pomogne Bori Spužić Kvaki. Dalje se navodi izjava Zorana Kalezić, da je to jedan od razloga što je podneo ostavku na mesto predsednika udruženja estradnih umetnika.

HUMANOST SA TRAJANJEM

Na inicijativu Zorana Kalezića, pre nekoliko meseci, održan je humanitarni koncert, sa koga je kompletan prihod upućen porodici Bore Spužić Kvake, koja živi u Požarevcu. Iako su se na koncertu pojavile brojne estradne ličnosti, novac za lečenje legende naše folk scene potrajao je svega nekoliko meseci, a sada je za nastavak lečenja potrebna nova suma.

PEVAČ KOJI PUNI STADIONE

Umetnička karijere Bore Spužića, koga ni kolege ni obožavaoci nikada ne zovu drugačije do po nadimku KVAKA, samo je jedna od brojnih priča o plejadi velikih zvezda domaće estrade. Od kafane iz koje je krenuo u osvajanje uha i srca slušalaca, baladama poput "Zašto majko nisi večna", i drugim hitovima uspevao je da stekne veoma brojnu publiku. Promukli glas u kome se kao prizvuk večito čuo jecaj cenili su kolege i publika.

U plejadi savremenika u kojoj su takva pevačka imena poput Cuneta, Lepe, Tozovca, Staniše Stošič ili Silvane, izborio se za ugled, i izvesno ostao zapamćen.

Publika koja ga je volele, bila je brojna, pa su u svim mestima gde je gostovao za nastupe birani stadioni.

A onda su susreti i koncerti bivali sve ređi, dok nisu sasvim prestali. Tek humanitarni koncert Zorana Kalezića i drugih kolega, upriličen da Kvaki omogući lečenje, podsetio je one koji su ga voleli koliko im nedostaje.

                                                              S.K.


NAZAD