LEGENDE  NARODNE  MUZIKE

na sajtu:


 

ZVONKO MILENKOVIĆ

1956 - 2008

(Kruševac, 8. maj 1956 — Beograd, 17. septembar 2008)
srpski muzičar, bio je i član grupe „Rokeri s Moravu“ u kojoj je bio poznat kao Sisoje.

Dakle, ja sam Zvonko Milenković. Čarapan. Selo Kukljin, kod Kruševac. Sto metara od Moravu. Inače, ekonomski tehničar. Je l' kratko? – predstavio se Zvonko u jednom od poslednjih novinskih razgovora


Biografija

     Zajedno sa Borisom Bizetićem izvodio je pesme grupe „Rokeri s Moravu“. U grupi je bio od osnivanja, 1977. godine, pa do prekida, 1991. Grupa se ponovo okupila i objavila album „Projekat“ 2007. godine, a Bizetić i Milenković su bili jedini članovi. Pojavio se i u filmovima „Tesna koža 2“ „Tesna koža 4“ ,,Svemirci su krivi za sve,, ,,Dama koja ubija,, i ,,Gnjurac,,.

     Milenković i Bizetić su se upoznali u vojsci, u Rijeci, gde su započeli saradnju. Milenkovića je otac poslao u Rijeku u vojsku, jer je to bilo najudaljenije mesto od Kruševca, kako bi ga razdvojio od devojke u koju je Zvonko bio zaljubljen. Kako je emotivan čovek, sprijateljio se sa Borisom koji je razumeo njegovu patnju. Tu je nastala i prva pesma, kao i dogovor o budućoj saradnji.


Karijera
     Po povratku u Kruševac, Zvonko je počeo da radi u kombinatu, ali je usledio poziv od Borisa Bizetića za snimanje. Zvonko se obratio svom direktoru Miroslavu Miškoviću sa molbom da ga pusti na neko vreme. Mišković mu je dao odobrenje, kao i mogućnost da se vrati ako ne uspe.

     Zvonko Milenković je otpevao većinu pesama grupe „Rokeri s Moravu“ (koje je napisao Boris Bizetić), glumio je u skečevima koji su snimani za emisiju „Bebevizija“ (TV „Politika“) i učestvovao u mnogim emisijama, projektima, spotovima. Kao mlad pobeđivao je na raznim takmičenjima u pevanju narodne muzike.

     Posle duge i teške bolesti umro je 17. s
eptembra 2008. u prvoj hiruškoj klinici u Beogradu.


19. septembar 2008. mnogi mediji u Srbiji su preneli vest o smrti Zvonka Milenković


BEOGRAD - Posle duge i teške bolesti, na Prvoj hirurškoj klinici u Beogradu juče je umro Zvonko Milenković, vokalni solista ansambla "Rokeri s Moravu".

Milenković je rođen 8. maja 1956. u Kruševcu, a u Beogradu je živeo od 1977. godine, kada su i formirani "Rokeri" s kojima je snimio 20 albuma, sedam singl-ploča, pet video-kaseta i dva DVD izdanja. Kao pevač folk-muzike, objavio je tri singla i jedan LP, a kao glumac igrao je u nekoliko filmskih komedija, objavile su "Večernje novosti".

Za sobom je ostavio suprugu Snežanu, ćerku Minu i sina Marka.

"Jedan od onih koji je rođen na radost drugih, bio je i moj drug iz vojske, prijatelj, saradnik i kum", rekao je njegov saradnik iz "Rokera" Boris Bizetić.

"Uvek rado viđen u društvu i spreman da u svakom trenutku otpeva set 'starih, dobrih' izvornih narodnih pesama (u čemu je bio majstor), Zvonko je uvek bio oran za šalu, po čemu će ga prijatelji i saradnici pamtiti. Meni, koji sam (pre 32 godine) sa njim proveo vojničke dane, a kasnije, estradno obišao čitav svet i bivšu Jugoslaviju, izuzetno je teško da se pomirim sa činjenicom da ga više nema. Srećom, ostali su audio i video-zapisi kao dugovečan trag njegovog udela na našoj muzičkoj sceni", reči su Borisa Bizetića.

 Preminuo legendarni pevač Rokera S Moravu Zvonko Milenković: Odlazak veselog Čarapana
      Piše: S. MARKOVIĆ,    Rizingerium


17.09.2008. - U Beogradu je, posle duge i teške bolesti, umro Zvonko Milenković. Ostavio je za sobom dvoje dece i muzičku karijeru koja se godinama vezivala pre svega za kultnu srpsku grupu Rokeri s Moravu – Boris Bizetić, Zvonko Milenković i drugari bili su kolektivno sećanje čitavih generacija. Nijedna televizija, ako je htela gledanost, nije mogla bez Rokera s Moravu. Jer samo su oni umeli tako profesionalno, muzički ozbiljno, da se blesave, da "pljuju s ljubavlju", da zdravim humorom i sočnim, seljačkim jezikom, ismejavaju nadiranje jevtinog folka i malaksalog roka u našoj muzici. I išlo im je. Bili su gospodari svog žanra, i sami sebi jedina konkurencija.
A upravo je Zvonko otpevao većinu pesama Rokera s Moravu (koje je napisao Boris Bizetić), glumio je u skečevima koji su snimani za emisiju Bebevizija (TV Politika), kasnije BB Show – koji je doživeo čak 556 epizoda, i učestvovao u mnogim emisijama, “projektima”, spotovima. Najveća onlajn enciklopedija Vikipedija nije propustila da zabeleži kako je “kao mlad pobeđivao na raznim takmičenjima u pevanju narodne muzike”. Njome se, naravno, i samostalno bavio.

Zvonko je u “Rokerima…” bio od osnivanja, 1977., pa do prekida, 1991. godine. Grupa se ponovo okupila i objavila album "Projekat" (2007), a Zvonko i Boris su bili jedini članovi. Pojavio se i u filmovima “Tesna koža 2” i “Tesna koža 4”.

Sa Borisom Bizetićem se upoznao u vojsci, u Rijeci. Priča kaže ga je otac poslao u Rijeku u vojsku, jer je to bilo najudaljenije mesto od Kukljina (gde je Zvonko rođen 1956. godine), kako bi ga razdvojio od devojke u koju je bio zaljubljen. U kasarni na Trsatu, gde je služio u Autojedinici, sreće se sa Borisom (tu je nastala i prva pesma) i tako i počinje njihovo dugogodišnje prijateljstvo i uspešna saradnja.
Po povratku u Kruševac, Zvonko je počeo da radi u Hemijskoj industriji “Župa”, ali je usledio poziv od Borisa Bizetića za snimanje. Zvonko se obratio svom direktoru Miroslavu Miškoviću (koji će kasnije postati jedah od najbogatijih ljudi u ovom delu sveta) sa molbom da ga “pusti na neko vreme”. Mišković je, očigledno, imao sluha, dao mu je odobrenje, kao i mogućnost da se vrati ako ne uspe.


Od te 1977. do 1991. godine Rokeri s Moravu su objavili devetnaest albuma i pet video-izdanja prodatih u više miliona primeraka. Tu su i padali trofeji; zlatne, dijamantske i platinaste ploče. Održali su više od dve hiljade koncerata širom nekadašnje Jugoslavije i pevali od Evrope, preko Amerike, do Australije.
I onda je došla 1991. Kad topovi progovore, muze zaćute. Masovno su počeli da nose šajkaču oni koji je do tada nisu nosili. “Rokeri” su okačili instrumente o klin i bavili se nekim drugim poslovima i vizijama.
Zvonko je neko vreme bio i na čelu beogradske izdavačke kuće “Jugodisk”, čiji su Rokeri s Moravu i bili ekskluzivci.

Posle šesnest godina, “Rokeri” – tačnije Boris i Zvonko - su se vratili i 2007. objavili novi album “Projekat”. U pesmama se pojavljuju novi problemi današnjice kao što su SMS, silikoni, iz dvojke u keca i mnogi drugi. “Album se zove "Projekat". A zove se tako da bi sebi omogućili psihoterapiju u ovom kretenskom vremenu. Da bi pokazali kako pesme mogu da budu smislene i duhovite u tekstu, uz originalnu, nekradenu melodiju, i to, baš, u vremenu kada se snima i peva sve i svašta” – bilo je objašnjenje “Rokera”.

Na žalost, ispostavilo se da je to i njihov poslednji “projekat” u tom sastavu. Ostaće mnogo hitova i sećanja na najtiražniju srpsku grupu: “Stojadinka ovce šiša”, “Turio Ljubiša pivo da se ladi”, “Čorbas' pasulj volem”, “Kod Đoku u disko”, “Drma, drma plovak”, “Tango Javorka”… sve do “Proje”, “SMS”-a, “Silikona” na prošlogodišnjoj ploči.
Ostale su i pesme koje je Zvonko snimio samostalno (“Jasmina”, “Ne tražite da vam pevam”, “Samo ja znam”, “Svadjamo se, mirimo se”…).
Priča o Zvonku i “Rokerima”, posle svega, čini se nedovršenom. Život, na žalost, često ima takve planove…
 

"Projekat" - 2007

- Dakle, ja sam Zvonko Milenković. Čarapan. Selo Kukljin, kod Kruševac. Sto metara od Moravu. Inače, ekonomski tehničar. Je l' kratko? – predstavio se Zvonko u jednom od poslednjih novinskih razgovora, prošle godine. Razgovar je napravljen u Zvonkovom stanu, negde na kraju Zemuna, nedaleko od Konjičke škole, a “paralelni” sagovornik bio je Boris Bizetić.

- Zvonko i ja smo se upoznali pre trideset godina u kasarni, na Trsatu, u Rijeci, gde sam ja bio vođa vojničkog orkestra. Tada mi je Peca gitarista pričao hvalospeve o pevaču iz Autojedinice, i ja mu rekao da ga dovede kod nas. Od tog aprila 1976. do danas smo prijatelji, saradnici i kumovi. A što se mene tiče, i viši sam od njega, a i rođen sam u Beogradu, mada su mi i otac i majka iz Pomoravlja – ispričao je “u cugu” Boris.

Razgovor je napravljen u vreme povratka Rokera na muzičku scenu albumom “Projakat”. Zvonko i Boris su verovali u “veliki kam-bek Rokera”, objašnjavajući kako su “Rokeri
stanje duha. I treba da se vrate upravo tamo gde su stali”.

Nove pomodnosti i kultura, tehnološki napredak i opsesije jesu tema tekstova pesama na poslednjem albumu: „SMS“ (mobilni telefon kao sastavni deo organizma svakog našeg čoveka), „Meraklije“ (oda noćnom životu na splavovima uz obavezne trubače), „Tabloidi“ (o skandalima kao duševnoj hrani), „Iz dvojke u keca“ (kladionice), „Proja“ (protest protiv fast fud ishrane), „Silikoni“ (situacija u beogradskoj Ulici Strahinjića Bana, poznatijoj kao „silikonska dolina“)...

DISKOGRAFIJA
Samostalna izdanja


Zvonko Milenkovic - 1977 - Jasmina

01. Jasmina
02. Samo ja znam
 
Zvonko Milenkovic - 1977 - Jednom mi se osmehnula

01. Jednom mi se osmehnula
02. Hvala ti
Zvonko Milenkovic - 1979 - Ne trazite da vam pevam

01. Ne trazite da vam pevam
02. Svadjamo se mirimo se
 
Zvonko Milenkovic - 1986 - Tudja zeno ceznjo moja

01. Ne vidjam te godinama
02. Kako bi se mi voleli
03. Moj sine Milutine
04. Vreme mi je da se skrasim
05. Bila si mi kao vino
06. Tudja zeno, ceznjo moja
07. E, moj pobro, pobratime
08. Srest cemo se kao stari znanci
09. Ja pijanac nikad nisam bio


Tekstovi pesama:
 

ZVONKO MILENKOVIC - SAMO JA ZNAM

Za tobom sam tugovao
ali i to sam krio
s' njom provodim ove dane
poljupci me njeni hrane
s' njom sam nocas bio

Ref. 2x
Samo ja znam kako mi je
tebe volim, ljubim drugu
svima kazem lako mi je
a u sebi krijem tugu

Srecni smo se dugo zvali
u ljubav se kleli
kako boli da li znamo
kad se lazno drugom damo
zar smo tako hteli

Ref. 2x

U meni je jedna zelja
i stalno me prati
zaborav nek' zbrise jade
jer jos uvek ima nade
da se ljubav vrati

Ref. 2x
 
ZVONKO MILENKOVIC - SVADJAMO SE, MIRIMO SE

Nama, draga, svi zavide
zagrljene kad nas vide
jer su srecni uvek meta
nasa ljubav nekom smeta

Ref. 2x
Svadjamo se, mirimo se
al' najvise volimo se mi
jer u srce ne diramo
sve prolazi, dobro znamo
posle svadje sve je sladje

Svaka ljubav sebicna je
vise trazi, manje daje
otkad sveta, istina je
dok je svadje, ljubav traje

Ref. 2x

Kada sretnem lepu zenu
ja pozurim il' zazmurim
zelja mi je tad najveca
da ti budes moja sreca

Ref. 2x
ZVONKO MILENKOVIC - JASMINA

Ref.
Jasmina, reci da nije kraj
bar mi malo nade daj
kad se nasih dana setim
ja bih da poletim
u tvoj zagrljaj

Kratka je bila sreca
a sad je nema vise
procitaj ovo pismo
stara ti ljubav pise

Ja mozda zalud zelim
da nasu proslost vratim
toliko tvoj sam bio
zbog tebe sad i patim

Ref.

Na staklu kapi kise
k'o davna pesma setna
k'o pesma sto mi kaze
da s' drugim zivis sretna

A oku suze ne dam
nek' place violina
da pesmi toj se predam
k'o zadnjoj casi vina

Ref.

Sta nam donosi sutra
pa zivimo u nadi
teku, prolaze dani
a mi smo manje mladi

I nema nove srece
dok zalimo za starom
necemo voleti vise
nikada istim zarom

Ref.
ZVONKO MILENKOVIC - NE TRAZITE DA VAM PEVAM

Voleo sam oci njene
sto govore i kad cuti
voleo sam cvet u kosi
voleo sam kad se ljuti

Ref. 2x
Ne trazite da vam pevam
ne trazite da vam sviram
nocas hocu da je zovem
nocas za nju pesme biram

Znala je da za nju pevam
svake noci kad je dosla
videla je da je volim
pa ipak je drugom posla

Ref. 2x

Kome sada ja da pevam
ko je nocas tuzan tako
kako mogu da se smejem
da se smejem, kad bi plak'o

Ref. 2x
 

ZVONKO MILENKOVIĆ - VIDEO

 
Zvonko Milenkovic za sva vremena

 
Zvonko Milenkovic - SAMO JA ZNAM, sa prve singl ploce 1977

 
Zvonko Milenkovic - JASMINA,   sa prve singl ploce 1977

 
Zvonko Milenkovic - JEDNOM MI SE OSMEHNULA, sa druge singl ploce

 
Zvonko Milenkovic - HVALA TI , sa druge singl ploce

 
Zvonko Milenkovic - TUDJA ZENO CEZNJO MOJA, sa LP ploce

 
Zvonko Milenkovic - BILA SI MI KAO VINO sa LP ploce

 
Zvonko Milenkovic - E MOJ SINE MILUTINE sa LP ploce

 
Zvonko Milenkovic - E,MOJ POBRO,POBRATIME, sa LP ploce

 
Zvonko Milenkovic - NE VIDJAM TE GODINAMA, sa LP ploce

 
Zvonko Milenkovic - IN MEMORIAM - SISOJE - Rokeri s Moravu


 


NAZAD