LEGENDE  NARODNE  MUZIKE

na sajtu:


ZORA DRMPETIĆ
1927 - 2013

Zora Drempetić došla je na Radio Beograd 1952. godine kao gotov pevač i formalno je položila audiciju.
Razlog za to jeste njen raniji angažman u pozorišnim komadima sa pevanjem Zona Zamfirova Stevana Sremca i Koštana Bore Stankovića, u kojima je i glumila i pevala.


ZVONKO MILENKOVIĆ
1956 - 2008

(Kruševac, 8. maj 1956 — Beograd, 17. septembar 2008)

Srpski muzičar, bio je i član grupe „Rokeri s Moravu“ u kojoj je bio poznat kao Sisoje.


VERA NEŠIĆ
1959 - 2011

Posle duge i teške bolesti u ponedeljak 10. januara 2011. u 52. godini je preminula folk pevačica Vera Nešić. Njeni obožavaoci, naročito oni u dijaspori, pamtiće je kao jednu od najboljih pevačica izvornog, šumadijskog melosa.


Novica UROŠEVIĆ
1948 - 2009

"Jednoga dana, žaliće mnogi, što me više nema...
Ja volim život, kafane i žene, poslednji boem, tako zovu mene!
", deo je teksta pesme "Poslednji boem" koju je napisao Urošević, a snimio Šeki Turković. Sažeo je u tim rečima Novica svoj život i svoj kraj...

Čuveni kompozitor, koga su svi na estradi od milošte zvali Ujka Nole, ostaće upamćen po brojnim hitovima, ploče sa njegovim pesmama prodate su u tiražu od 50 miliona primeraka.


Miodrag Todorović KRNJEVAC
1924 - 1991

     Za sve jugoslovenske harmonikaše Miodrag Todorović bio je i ostaće - SVETI OTAC MIJA KRNJEVAC !
     Sva iskustva i umeća predratnih harmonikaša uspeo je da svojim svestranim umetničkim duhom objedini u jedan majstorski harmonikaški stil. Detaljno i temeljito je razradio svoj sistem (prstored), koji ostaje kao putokaz za učenje narodnog i notnog sviranja na harmonici dugmetari za buduća pokoljenja harmonikaša i nastavnika harmonike.


MIROSLAV RADOVANOVIĆ

Godinama i decenijama čačanski pevač Miroslav Radovanović razgaljivao je duše ljubiteljima narodne pesme širom one velike Jugoslavije. Nadživeće ga njegovi čuveni hitovi: "Ti si žena mog života", "Do viđenja, do viđenja", "Dok te čekam ispod lipa", "Ponovo se noćas zaljubih u tebe", "Želeo bih da te sretnem"...

Danas, teško oboleo i zaboravljen od svih, Radovanović je socijalni slučaj. Nema zdravstveno osiguranje, nema penziju.


DRAGAN TOKOVIĆ
1932 - 2002

Dragan Toković (kršteno ime Dragoljub), jedan od naših nekadašnjih najboljih pevača zabavne muzike, čuveni đez pevač evropskih klubova, ljubitelje dobre pesme zadužio je, možda ponajviše, "Lelom Vranjankom". Potiče iz porodice sveštenika i intelektualca. U mladosti je živeo burno, boemski, uz alkohol i muziku, a završio je u domu za nezbrinuta lica.MILAN BABIĆ
1943 - 2009

Autentični Šumadinac, kojem je zavičaj podario dušu i talenat, umetnik čiji će život biti zapisan u analima srpske tradicije

Milan Babić je umro, ali će pesme: "Baš mi se ne da", "Nije lako, stari se polako", kao i brojne srpske izvorne pesme koje je maestralno izvodio zauvek ostati upisane u antologiji srpske narodne muzike.


STANIŠA STOŠIĆ
1945 - 2008

Zbog svojih interpretacija, Stošić je dobio nadimak "srpski Pavaroti". Takođe ga zovu i "tatko za južnjački melos".

Staniša Stošić bio je pevač koga su za života nazivali Pavarotijem vranjanske pesme. I ne samo vranjanske jer su se na njegovom pločama nalazile pesme iz svih krajeva juga Srbije.


TOMISLAV ČOLOVIĆ
1949  - 2008

Kako je živeo, tako je i prerano otišao iz sveta muzike veliki boem, legenda folk muzike Tomislav Čolović (59), koji je zbog svog velikog hita dobio i nadimak Mali Mrav.

Ej, mali mrav, mali mrav u njedrima nest'o,
moram da ga nadjem  da menjamo mesto...SAVO RADUSINOVIĆ
1953 - 2007

Napustio nas je jos jedan umetnik iz sveta muzike Sava Radusinovic, umro je posle teske bolesti u Sakramentu, SAD.

Ne može niko za mene da živi,
ne može niko za mene da mre,
ne može niko moj ponos da uzme,
ne može niko da mi uzme sve..

Zovite me Gospodine i kad nemam ceh da platim,
imam dušu kojom mogu sve na svetu da pozlatim...


ZORAN JOVANOVIĆ
1951 - 2005
Kad zapeva pucaju stakla i sijalice na seoskim banderama
Kapetan potonulog broda

Bez mnogo reklame, miran, povučen u zelenilo Šumadije, Zoran je pravio uspešnu karijeru i (kao i nekada) ostao je jedan od najtraženijih solista za vašare, svadbe, ispraćaje, slave i sve narodne tulume.


BUDIMIR - BUCA JOVANOVIĆ
1933 - 1987

Čovek koji je pronašao Boru Spužić , koji mu je napisao prve pesme i omogućio da snimi prvu singl ploču u 34-toj godini života. 

To je čovek koji je komponovao mnogo pesama, a najpoznatije su one u interpretaciji Šabana Šaulića i Bore Spužić Kvake, Gvozdena Radičevića, Vide Pavlović i ostalih.


TOMA ZDRAVKOVIĆ
1938 - 1991

Na početku rata 90-tih godina prošlog veka umro je Toma Zdravković koji je dvadeset godina bio nekrunisani kralj estrade.
Pevao je i komponovao do poslednjeg dana. I danas živi kroz svoje pesme bez kojih se ne može zamisliti ni radost ni tuga.


ZORAN GAJIĆ
? - ?

Čovek koji se proslavio pesmom "Rastao sam pored Dunava", nažalost, otplovio je rekom života za uvek ...
Bio je nežan, osećajan pevač, sa mekim glasom. Zoran Gajić je iznenada umro, na vrhuncu karijere. Danas mnogi pevači pevaju pesme koje je on prvi otpevao i misle da je reč o izvornim pesmama.AMIR RESIĆ -  NINO
1964 - 2007

Nađite je drugovi, bolujem od ljubavi,
Nebo nek' progovori, zemlja nek' se otvori,
Samo je dovedite, da me poljubi...

Jedna od najvećih pevačkih zvezda folka sredinom devedestih prošlog veka


MEHO PUZIĆ
1937 - 2007

Pusti majko jos veceras nek me dusa boli,
ni kafana leka nema kad se neko majko voli...


VIDA PAVLOVIĆ
1955 - 2005

Naj popularnija pevacica, kralj romske i ciganske muzike
Ostala je jedna Vida kada peva srce kida...

Decenijama je Vida dirala u srca sve one koji su je culi – publiku, kolege, prijatelje. Pred njenom pesmom, niko nije ostajao ravnodušan.


HAŠIM KUČUK HOKI
1946 - 2002

     U saobraćajnoj nesreći koja se dogodila 26.11.2002. na 136 kilonetru novog puta Subotica Beograd, poginuo je poznati jugoslovenski pevač narodne muzike Hašim Kučuk Hoki (56). Inače, poslednjih godina Hoki je živeo u Novom Sadu.
     Ostaće upamćen po mnogim hitovima, a posebno sa pesmama "Pijem da je zaboravim" (omot singl ploče na slici) i " Pevaj prijatelju ".


RADOJKA ŽIVKOVIĆ
1923 - 2002

14. avgusta 2002. u Beogradu je preminula RADOJKA ŽIVKOVIĆ, poznati harmonilaš i kompozitor. Sa svoim mužem TINETOM i njihovim orkestrom dugo godina su bili muzička pratnja mnogim poznatim pevačima.
Bora Spužić Kvaka je sa njihovim orkestrom snimio dve singl ploče na kojima su pesme
"Neću te kleti draga,   Čekanje" i
"Dođi dođi,    Ko to noćas peva našu pesmu"


NADA MAMULA
1927 - 2001


Nada Mamula je bila velika pjevačica, širokog glasa, dugog alta, nedostižnog osjećaja za sevdah i sevdalinku.


DANILO Dača ŽIVKOVIĆ
1640 - 2002

ODLAZAK TIHOG ČOVEKA
Posle duge i teške bolesti 4. januara 2002, u šezdeset i drugoj godini, umro je Danilo Dača Živković, istaknuti umetnik, kompozitor, pevač, pedagog i, u isto vreme, tih i beskrajno tolerantan čovek
...


LJILJANA PETROVIĆ
1944 - 2010

Naj popularnija pevacica, kralj romske i ciganske muzike, rođena je 14.12.1944. u Beogradu, a umrla 26.04.2010. u Diseldorfu u Nemačkoj.
     . . . Pevala sam svuda: u Skadarliji, u Gradskom podrumu imam petnaest godina radnog staža, pa Romanitar, to je bio kafe-bar tamo gde je sada Mekdonalds na Terazijama, pa onda Lotos, Mažestik. Tu su dolazili samo renomirani pevači: pevala je Nada Knežević, pa Tihomir Petrović, Ivo Robić, Toma Zdravković, Kvaka (Bora Spužić), Beti Đorđević…


GVOZDEN RADIČEVIĆ

     Gvozden Radicevic pripada prvoj poratnoj generaciji pevača narodne muzike koja je svoj muzički stil formirala na tradicijama izvorne narodne muzike. Na tekstovima i kompozicijama Budimira Buce Jovanovića, Dobrivoja Ivankovića, Radoja Mitrovića, Aleksandra Stepića, Novice Negovanovića i na svojim otpevao je nezaboravne pesme: „Poleti golube moj“, „Uzmi sve što ti život pruža“ i druge s kojima je pobeđivao na tradicionalnoj Pesmi leta i Beogradskom saboru. Neke od njegovih pesama danas se smatraju izvornim.
     Pevao je u duetu sa Nadom Mamulom, Lepom Lukić i Anđelkom Mandić. Za razliku od većine pevača narodne muzike, nije pevao izvorne narodne melodije.


Živadin Kojić Žića


 


NAZAD