Prelistavajući stare novinske članake, pokušao sam da sklopim

Biografiju    VELIBORA - Bore  SPUŽIĆ - KVAKE.


     Neznam koliko sam uspeo, u svakom slučaju ukoliko imate dopuna ili ispravki javite se. Zahvaljujem se gospodi iz dokumentacije BORBE, čijom ljubaznošću sam dobio na uvid članke o Bori iz raznih novina i časopisa, sakupljanih godinama u nazad.


Otac Todor i majka Olga Spužić imali su šestoro dece, 4 ćerke i 2 sina. Velibor je bio peto dete u porodici.

1941 porodica Spužić mora da se seli sa Kosova i nastanjuju se u Ćićevcu.

1945 u Ćićevcu u dečijoj igri penjući se na drvo pao je i iščašio kuk. Posledica toga je da mu je leva noga kraća za 25 cm. Mnogo kasnije Kvaka je izjavio da je samo jednom na jednom koncertu negde u Bosni čuo iz publike pogrdne reči na račun svog hendikepa. Sledeća pesma koju je otpevao na tom nastupu je bila "Nesrećno detinjstvo". Posle toga je pola publike bilo sa suzama u očima.

Iz Ćićevca se sele za Zemun u Hrecegovačku ulicu, ali ubrzo pelaze u Požarevac, gde mu se otac zapošljava kao činovnik u poreskoj upravi.

Kao dete, Bora počinje da uči da svira na komšijskoj harmonici. Bio je član KUD-a "Abračević", odakle je poneo i nadimak "KVAKA", ali ne zboh hoda ili naglašenijeg nosa, no zato što ga je drugar tako nazvao želeći da kaže da je fakin (mangup).

   

Napušta četvrti razred gimnazije školske 1952/53 i ulazi u svoj prvi kafanski angažman. U kafani "Dunav" u Velikom Gradištu kupuju mu harmoniku, koju treba da otplati sviranjem, i da u kafani ostane da isplate poslednje rate. U ovoj kafani počeo je i da peva, naročito meksikanske pesma. U njoj je dobio i autogram od CUNETA, tada prvog našeg pevača meksikanskih melodija.

 

 

      

1956 Kvaka se ženi sa Jelicom koja mu rađa ćerku Svetlanu. Posle dva meseca od Svetlaninog rođenja, Bora i Jelica se razvode, a Svetlanu uzima Borina majka Olga.

Zatim se ženi Verom koju sreo u kafani Novi Beograd.

1968 dogodilo mu se nekako u isto vreme prva ploča i drugi razvod. Pevao je u Pančevu u Domu armije. Tu ga pronalazi Budimir Buca Jovanović, tada već poznati kompozitor narodnih pesama. Kvaka tada sa Budimirom snima svoju prvu singl ploču za Jugoton, na kojoj se nalaze četiri pesme:

-Dođi ublaži bol srca mog

-Oj Dunave plavi

-Na rastanku

-Kad dođe dan

           

Kvaka ovu svoju prvu ploču snima u 34 godini života i stiče veliku popularnost, ponajviše zahvaljujući pesmi "Na rastanku (Pođimo  krčmu staru)". Ova ploča je prodata u 400.000 primeraka. imala je srebrno i zlatno izdanje. Priča se da su ljudi čekali u redovima da bi je kupili.

 

U leto te 1968 godine Rade Mumin, direktor Beogradske estrade, ponudo mu je ugovor i tako je dočekao beg iz kafane. Kasnije je Rade izjavio: "Kvaka je Jugoslovenski Tom Džons, a Američki Rej Čarls. Gde god se pojavi, moji pevači imaju tremu i zato mora uvek poslednji da peva".


Te 1968. godine je imao prvi ozbiljniji nastup u Domu sindikata  sa pesmom Buce Jovanovića sa ove ploče "Pođimo u krčmu staru"... i napravio je lom . . .

 


U jesen 1968 učestvuje na festivalu SOKO BANJA '68 i sa pesmama, koje je komponovao Budimir Jovanović "Ako draga sretneš majku moju" i "Nezaboravna ljubav" osvaja prvu nagradu publike.

 


Februara 1969 snima i drugu singl ploču pod nazivom "Neverna ljubav" na kojoj su pored naslovne zapažena i pesma "Zašto majko nisi večna". Ove dve kao i "Pesmu Požarevcu" komponovao je on sam, dok je četvrtu pesmu na singlu "I poslednja nada beše ti" komponovao Budimir Jovanović

 


Iste 1969 godine učestvuje na festivalu Ilidža '69 sa pesmom Silvera Pašića "Stara Pjesma" i osvaja prvu nagradu stručnog žirija.

 

 

Njegova popularnost već tada vrtoglavo raste. Te godine je proglašen za muškarca godine u tada popularnom listu ČIK.

 
  • Zatim slede singl ploče sa pesmama "Čekam Čekam" i "Najlepša uspomena" Kvaka osvaja više glasova publike nego svi pevači zajedno.

1970 godine sreće svoju treću suprugu šapčanku Nevenku. Nevenka je pisala muziku i tekstove za njegove nove pesme. Po pisanju njegovog kuma Branislava Bana Novovića, Nevenku je najviše voleo, s njom je proveo 15 godina u braku i imaju ćerku Olju.

Iz sedamdesetih godina i života sa Nevenkom - Nenom ostaće upamćene pesme sa njenim tekstovima: Ti si proleće ; Ne želim više suze u oku; Izgubljene nade ; Rođena u maju ; Gubim te .


1971 godine u izdanju Jugotona izlazi mu prva LP ploča na kojoj su pesme sa prvih pet singl ploča.

 

 


1972 godine pojavljuje se i druga LP ploča pod nazivom "Svirajte mi noćas" takođe u izdanju Jugotona.

 

 

Krajem 1972 menja izdavačku kuću i prelazi u Beograd disk i snima za njih Dve singl ploče "Štaće mi novac, kad sreće nemam" i "Gubim te".  Ponovo izdaju 1977 god. singl "Gubim te". Izdali su još samo kasetu 1979 i LP ploču 1980 pod nazivom "Ako darga sretneš majku moju". Na žalost Beograd disk je bio u propadanju.

       

U ovom periodu imao je mnogo upona i padova, novac se mnogo i brzo zarađivao, ali još brže trošio. Kvaka je uvek voleo kafanu i dalje je često pevao u njima kao i na svadbama i vašarima.

1975 snima narodnu pesmu pesmu Navali se Šar planina za novu kuću PGP RTB i obnavlja svoju posustalu popularnost i veru u sebe. Narednih godina izdaje singl ploče: -O mladosti, -Neću te kleti draga, -Dođi, doći ljubavi (festival "SABOR '75").

        

 


Novembra 1975 od pesama sa ovih singl ploča PGP RTB izdajaje LPploču.     

 

 

 

Od 1976 slede singl ploče: -Volim majko (festival "SABOR '76"), -Život piše romane, -Od noćas smo kao braća, -Gde si sada kako ti je (festival "HIT LETA '77"), -Tajna (festival Beogradski sabor '78), i zadnji singl  -Kaži sinu da i ja postojim (festival Hit parada '79).

      


1980 izdaje novu
LP ploču sa naslovnom pesmom "Zdravo, zdravo imenjače mali". Ploča je imala veliki komercijalni uspeh.

 

 

 


Iste godine snima i ploču sa izvornim narodnim pesmama "Goranine, čobanine"

 

 


1982 godine u Beogradskom Domu sindikata održava tri koncerta, 11, 12, 13 Februara. Na ta tri koncerta došlo je više od 4500 ljudi.

Takođe tokom februara te godina nedeljni list TV NOVOSTI objavljuju feljton o njemu u četiri nastavka, iz pera Anastasa Nešića.

 

 


 

Tokom 1982, snimio pesme za LP plocu pod nazivom "Za sina da nađem majku, ne mogu nikada"  sa istoimenom naslovnom pesmom kompozitora Žarka Pavlovića Valjevca.
Ploču izdaje JUGODISK.
  

 

 

Marinko Rokvić, tada pevač u povoju, pitao je Kvaku dali može da snimi tu pesmu na nekoj svojoj kompilacijskoj ploči, što mu je ovaj odobrio nadajući se da pomaže mladom pevaču. Ali, Jugodisk, Kvakina izdavačka kuća, iz tehničkih razloga kasni sa pločom više od četiri meseca, a Marinko Rokvić pred novu 1983 godinu snima ploču sa tom pesmom, ali pod nazivom "Da volim drugu ne mogu" , i ploča se već u Januaru 1983 pojavljuje na tržištu i doživljava veliki uspeh, a Kvakina ploča kada se pojavila Aprila 1983, ostaje totalno nezapažena.

 

  Kvaka 1984

 

1984 godine, Aprila meseca, izlazi mu tek osma LP ploča pod nazivom "Ti si prava žena".    

   

         

       Posle ove ploče ne snima nove pesme sve do 1990 godine, a u međuvremenu se pojavljuju ploče sa starim hitovima.

 

1986 izdaje ploču i kasetu sa starim hitovima "Na rastanku". Pesme su smimljene u  novim aranžmanima

 

 

1985 i 1987 kasete sa starim "Hitovima".

 

 


 

1990 izdaje ploču "Lažno srce" sa šest novih pesama.

 

 

 

1992 Jugodisk izdaje kasetu sa 12 starih hitova.

 

 

 

1994 učestvuje na festivalu Šumadijski sabor u Aranđelovcu, gde iako najstariji pevač učesnik, osvaja drugu nagradu publike i prvu nagradu stručnog žirija kao i pehar od kolega pesmom "Suza siromaha". Tada je Kvaka pevao, kao da je znao šta ga čeka:

Boriću se sa životom
Do poslednjeg daha
O sudbino moja
Suzo siromaha.

Na žalost ova pesma nikada nije objavljena na nekom nosaču zvuka. Hvala Radio televiziji "Šumadija" na audio snimku ove pesme, kao i televiziji "Sunce" iz Arandjelovca koja mi je poklonila video snimak ovog Kvakinog nastupa.

1994 pregovara sa produkcijom STIG iz Požarevca oko izdavanja video kasete. Neznam dali se ta kaseta ikada pojavila.
 

1995 na Šumadijskom saboru peva pesmu "Tuga beskućnika". Ovo je verovatno poslednja nova pesma koju je otpevao, ali ni ona nije nikada objavljena na nekom nosaču zvuka. - Hvala televiziji "Sunce" iz Arandjelovca koja mi je poklonila video snimak ovog Kvakinog nastupa.

27. marta 1997 godine poslednji put je javno peavčki nastupao kao gost na koncertu Dragana Kojića Kebe u Loznici.
 

16. Juna 1997 godine doživeo je moždani udar (šlog). Oduzela mu se cele desna strana tela i moć govora.

Krajem 1997 izavačka kuća Renome iz Bijeljine izdala je do sada najveću ediciju Kvakinih pesama pod nazivom "Bisernica Najlepših pesama" koja se sastoji od tri kasete i dva CD-a.

 
   

Marta 1998 održan je veliki homanitarni koncert u Hali sportova u Požarevcu. Sav prihod je usmeren na Kvakino lečenje. Najzaslužniji za održavanje koncerta su Zoran Kalezić i Zorica Brunclik.

17. Februara 1999 dobio je epi-napad, dolazi do preloma podkolenice leve nogea, te biva hitno podvrgnut operativnom zahvatu u Požarevačkoj bolnici. Radi se o onoj nozi koja mu je kraća (za 25cm) i koja ga je mučila i proganjala, posle pada u ranoj mladosti i iščašenja kuka, kroz ceo život.

  

Živeo je u porodičnoj kući u Požarevcu i delio zlo svoje bolesti sa četvrtom suprugom Rankom.

       

 

 

Umro je 9. marta 2002. godine u 8 časova u 68 godini života.


Snimljeno februara 2002, nepunih mesec dana pre nego što je preminuo.

 

 

Još neki detalji vezani za Kvakin život:

Neki su svoje kafane po njemu nazvali.

Jedan podoficir, pevač amater, iz Paraćina promenio je ime u Borivoje Spužić (neznajući da je pravo ime Velibor), pa mu se sada i deca zovu Spužići.

Za njega su govorili da je pevač s' dušom. Čak je i pred njim položila oružje i Tereza Kesovija. Ostala je zabeležena njena izjava: "Svi mi, pevači zabavnih i narodnih pesama, pevamo sa manje ili više uspeha, ali Kvaka peva sa toliko duše da posle njegovog nastupa mi ostali nemamo šta da tražimo".

Zvali su ga doktor za kafanski štimung. To je bio teren na kojem ga je bilo nemoguće nadmašiti.

Na Hit paradi 1980, jedan njegov kolega je izjavio "Kvaka je mrak, za sve nas. Gde se on pojavi, nema nama mesta...".

1969 godine od popularnog i tiražnog lista "Čik" bio proglašen za muškarca godine!

U Sarajevu su govorili: " Tito pa Kvaka".

Kvaka je bio član predsedništva Bokserskog kluba Mačva u Šapcu.

Krsna slava mu je Sveti Jovan.

Iako nije uvek morao, Kvaka se rado odazivao pozivima da peva u kafanama, pod svadbarskim i vašarskim šatrama.


NASLOVNA STRANA