Nedeljnik TV NOVOSTI ( http://www.tvnovosti.co.yu ) u broju 1803 od 14.07.1999. iz pera novinara Rajka Dvizca, ovjavljuje članak:

" Tragičan peti kec " 

o nekada slavnim estradnim zvezdana koje sada lagano tonu u zaborav.

        Uspeh, slava, novac i prijatelji... sve su to karike koje umeju da zamegle vidik, praveći lanac koji slavne vezuje samo za trenutke zanosa, ne dozvoljavajući im da iz udobnosti sadašnjice provire u predsoblje budućnosti. Bar kroz ključaonicu. Dok zanos traje, čini im se da su, za razliku od drugih, uspeli da pobede sudbinu i nametnu joj svoj scenario života. A onda, najčešće, ta ista sudbina, kada se najmanje nadaju izvuče petog keca skrivenog u rukavu i film života počne da se odvija po sasvim drugačijem scenariju. Ni nalik onome koji su zamislili, pa i sa sigurnošću očekivali. Tako biva u svim profesijama, ali verovatno je to najočiglednije tamo gde je privatan život - javan, a to je estrada.

        Ta četiri keca, (uspeh, slava, novac i prijatelji) zagube se u špilu karata, budu razdeljeni nekim drugima a oni, iako slavni, odjednom osete veliku plimu zaborava. Kada se svetla pozornice pogase za njih, u mraku koji nastane, nekada slavni a potom zaboravljeni, ne mogu pronaći ni prijatelja, ni kolege, ni obožavaoca zbog koji ne tako davno nisu mogli mirno da prođu ulicom.

        A i kada se sete, povod je obično tužan - bolest ili smrt. Za trenutak se svetla estrade upale nad njihovim imenima, poslednji put tek toliko da bi se neki drugi slikali, pohvalili ih kao nekada pre i opet nestali ostavljajući za sobom tišinu i zaborav koji će, verovarno, sačekati i većinu njih.

        Takav je život, rećiće jedni, cena slave, uveravaće vas drugi, niko nije kriv, tvrdiće treći, svako je kovač svoje sreće, zaključiće mudro četvrti. Možda su u pravu, ne znam. Znam samo četiri tužne priče o četiri junaka estrade: Zoranu Gajiću, Tomi Zdravkoviću, Zoranu Miščeviću i Bori spužić Kvaki.

        Zoran Gajić Čovek koji se proslavio pesmom "Rastao sam pored Dunava", otplovio je nedavno rekom života za uvek ...

        Toma Zdravković Kao da neko namerno zaboravlja da je on narodnjak kome su i zabavnjaci skidali kapu ...

        Zoran Miščević sa svojim "Siluetama" na čelu važio je za princa električarske muzike u pionirsko vreme rokenrola ...

 

        Bora Spužić Kvaka se od 16. juna 1997 godine nosi sa teškom bolešću. Od tada više ne snima. Tog junskog dana doživeo je šlog. Oduzela mu se cela desna strana i moć govora. Ležao je u KBC u Beogradu, zatim u Slankamenu a potom u roditeljskoj kući u Požarevcu.

        Od mladosti Bora muku muči sa svojim zdravljem. Bio je slep oko godinu dana a zatim hrom, iščašio je kuk. Ali i pored hendikepa uspevao je uz pomoć muzike da sačuva veru u život.

 

        Pevačku karijeru je započeo pevajući meksikanske pesme da bi sa pojavom novokomponovane narodne muzike, vrlo brzo stekao veliku slavu i opšta priznanja publike i muzičara od Vardara pa do Triglava. Zvali su ga doktor za kafanski štimung. To je bio teren na kojem ga je bilo nemoguće nadmašiti.

        U Sarajevu su govorili: " Tito pa Kvaka". Čak je i pred njim položila oružje i Tereza Kesovija. Ostala je zabeležena njena izjava: "Svi mi, pevači zabavnih i narodnih pesama, pevamo sa manje ili više uspeha, ali Kvaka peva sa toliko duše da posle njegovog nastupa mi ostali nemamo šta da tražimo".

        O slavi Bore Spužić Kvake govori i podatak da je 1969 godine od popularnog i tiražnog lista "Čik" bio proglašen za muškarca godine! Nadmoćno je pobedio sve tadašnje lepotane sa estrade i sa filma.

        Početkom februara ove godine dobio je epi-napad a zatim je hitno podvrgnut operativnom zahvatu podkolenice leve noge u požarevačkoj bolnici. Kolege, uglavnom starije, setile su ga se priskočivši mu u pomoć organizujući humanitarni koncert. Prikupilo se dovoljno para za lečenje da se bolest primiri, ali ne i potpuno eliminiše. Danas se, kažu, Bora Spužić Kvaka opet nalazi u kritičnom stanju. Neophodna mu je nova operacija ali i novac da se lečenje plati...

 

                                                                                                                    Rajko DVIZAC


  NAZAD