Bora Suzic Kvaka
Obrazovanje pjevaca - od bravara do magistara

(Autor: Željko Milović, Bar, CG, 2007)

KOMPLETAN TEKST


"Moja zubarka je vrlo zgodna devojka..." - tekst je tinejdzerskog instant-hita beogradske grupe "Ruz", ali bi malo ko mogao pretpostaviti da su se ovi stihovi, da je sudbina htjela drugacije, mogli odnositi na lijepu Milenu Indianu Vucic, koja je po profesiji zubni tehnicar, doduše bez radne knjizice. Na balkanskoj, ali i crnogorskoj estradi, široka je lepeza obrazovanja performera, a zanimanja upisana u radnu knjizicu katkad se mogu podvesti pod rubriku "vjerovali ili ne".

Po logici stvari, odnosno po godištu (u nas se pretezno mladi ljudi bave pop-rockom), medju muzicarima je najveci broj studenata. Tako je Bojan Delic student prava, Marija Brajovic student Fakulteta za menadzment - odsjek marketing, Stefan Filipovic je na Muzickoj akademiji na Cetinju, kao i Bojan Marovic, a njihova koleginica Bojana Nenezic je apsolvent Glazbene akademije u Sarajevu. Ivana Popovic studira ruski jezik i knjizevnost u Nikšicu, dok su Bozidarka Nikcevic i Danica Krsmanovic u istom gradu na studijama engleskog jezika i knjizevnosti.

Student prve godine rezije na Cetinju je Nemanja Becanovic, frontmen barske grupe "Bad Taste", a na drugoj godini istog fakulteta je "Buksovac" Zoran Markovic Zonjo, zvanicno - po zvanju nakon srednje škole - programer. Apsolvent novinarstva je Goran Vukadinovic, kompozitor i vokal VIS "Gorenje" (inace, turisticki tehnicar), dok Nina Petkovic, pjevacica sastava "Dan poslije", nakon završene Turisticke škole, upisuje menadzment na Fakultetu za pomorstvo.

Dvojica vrsnih instrumentalista, Vlado Maraš i Dušan Duka Martinovic, svojevoljno su napustili fakultete, priklonivši se muzici. Podgoricki jazz pijanista tako je ostao na zvanju "radnika na poslovima muzicke struke", a kotorski gitarista, nakon dvije godine Prirodno-matematickog fakulteta i apsolventure na Višoj pomorskoj školi - odsjek mašinstvo, stekao zvanje mašinskog tehnicara. Bozo Bulatovic je batalio Pravo i ostao sa zvucnom, ali na zalost malo korisnom titulom energetskog tehnicara, dok je Boris Lješkovic, pjevac nikšicke punk grupe sa maratonskim stazom "Društvo skrivenih talenata", nakon dvije godine tuzlanskog Rudarsko-geološkog fakulteta, ostao rudarski tehnicar. Danas radi kao elektricar u nikšickoj Elektrodistribuciji. Igor Lazic Niggor je završio Srednju nauticku školu i tako postao porucnik trgovacke mornarice - tj. drugi oficir palube, isto kao i Vojo Mistovic, polovina elektro-ambienthal dueta "Kokot".

Zanimljivo, ali u odnosu na zemlje u okruzenju, Crna Gora ima procentualno najveci broj akademski obrazovanih gradjana medju pop-rock muzicarima. Kompozitor, instrumentalista i pjevac Slobo Kovacevic je završio Muzicku akademiju u Sarajevu, kao i Dejan Perišic, a Svetlana Raickovic je diplomu istog fakulteta zavrijedila na Cetinju, kao i brat i sestra Renata i Igor Perazic, danas zapošljeni kao profesori muzike. Nikola Radunovic, pjevac "Perpera" je diplomirao na Elektro-tehnickom fakultetu u Podgorici i radi kao inzenjer u "Telekomu", a Nebojša Djukanovic, frontmen "Grima" je, nakon završene Više medicinske škole postao Viši sanitarni tehnicar - ekolog.

Najviše je na montenegrinskoj estradi onih sa diplomom profesora. Ukoliko karijera krene kako ne treba, basista "Perpera" Momcilo Zekovic Zeko uvijek moze da predaje francuski jezik, Andrijana Bozovic italijanski, a Biljana Mitrovic engleski jezik. Nela "Feniks" Popovic je završila Prirodno-matematicki fakultet, odsjek racunarstvo i informatika, i radi kao nastavnik matematike u jednoj osnovnoj školi, bubnjar Dragoljub Djuricic je završio Likovnu akademiju, Nikola Bulatovic Fakultet dramskih umetnosti, a Svetlana Kalezic Radonjic je asistent na Filozofskom fakultetu u Nikšicu.

Još je šarenije u zemljama bivše SFRJ, a samo nabrajanje zvanja estradnih zvijezda donosi osmjeh na usne. Narodnjacka vedeta iz osamdesetih Vesna Zmijanac je uspjela da završi kurs daktilografije, Dragana Mirkovic trgovacku školu, Mina Kostic je frizerka, dok su se Dzej i Sinan Sakic odlucili za zanate - jedan je autolakirer, a drugi varilac. Pjevac folka Radiša Uroševic je elektromehanicar, Neša iz dueta "Twins" vodoinstalater, Mišo Kovac tapetar, Halid Bešlic tesar, Dino Merlin bravar, Hanka Paldum trgovac, Hari Varešanovic elektrotehnicar, a srpska heroina Ceca Raznatovic ima diplomu Srednje veterinarske škole, odsjek svinjarstvo!

Indira Radic je završila Srednju medicinsku, i izvjesno vrijeme radila kao medicinska sestra, dok je folkerka sa ljubicastom kosom Buba Miranovic babica. Merima Njegomir je završila Srednju ugostiteljsku školu i po profesiji je kelnerica, a Mira Škoric je diplomirala u Srednjoj baletskoj školi i upisala Srednju trgovacku. Nada Topcagic je privela kraju Školu kozne galanterije, dok se diplomom Više škole za sportskog trenera i dizajnera obuce mogu pohvaliti Nataša Bekvalac i Ana Nikolic.

Spisak fakultetski obrazovanih balkanskih muzicara nije za zanemarivanje. "Narodnjak" Miloš Bojanic je saobracajni inzenjer, Zdravko Colic diplomirani ekonomista, dok se Jellena odlucila za DIF. Iako na estradi vaze, stara je poslovica, surovi zakoni, najviše je diplomiranih pravnika. Nada Obric i Tanja Banjanin su cak radile u struci, a Prava su završile i Suzana Mancic i "grandovka" Sanja Maletic. Pravi je kuriozitet slucaj bosanko-srbijanske pjevacice Nede Ukraden, koja je, uz Pravo, završila i Engleski jezik i knjizevnost!

"Haustorovac" Darko Rundek je završio reziju na Akademiji dramskih umjetnosti, a Arsen Dedic Glazbenu akademiju, odsjek flauta. Fakultet muzickih umjetnosti završili su i Leontina, Mari Mari, Ivana Jordan, Biljana Krstic, Zorana Pavic, Kornelije-Bata Kovac i Zlatko Manojlovic. Na Fakultetu dramskih umetnosti diplomirali su Snezana Savic, Mina Lazarevic, Zafir Hadzimanov - na odsjeku glume, kao i Delca - dramaturgiju, i Srdjan Šaper iz "Idola" reziju. Viktorija je završila studije ekonomije, Bajagin pratilac Zika Milenkovic Likovnu akademiju, a Igor Starovic iz pop-grupe "Divlji kesten" ima u dzepu diplomu Arheološkog fakulteta. Kompozitor Milutin Popovic Zahar, koji je lansirao Lepu Brenu, dogurao je do magistrature prava, a magistrirao je i Boki Miloševic, naravno - klarinet.

Na ex-YU muzickom nebu ima i onih koji u radnoj knjizici imaju upisanu samo završenu osnovnu školu. Na neveselom spisku su "Pinkovi" aduti Goca Bozinovska, Stoja i Dara Bubamara, kao i Bora Spuzic - Kvaka, Esma Redzepova, Zorica Markovic, Andrija -Era Ojdanic, Zlata Petrovic, Ljuba Alicic, Hasan Dudic, ali i najtrazenije ime hrvatske scene, pjevacica i glumica Severina Vuckovic. Zorica Brunclik je bar završila kurs za pravljenje ikebana.

Autor: Željko Milović, Bar, CG, 2007

Izvor:  http://www.barikada.com/svastara/2007/2007-06-29_milovic_od_bravara.php 


 NAZAD