LEGENDE  NARODNE  MUZIKE

na sajtu:


 

ZORA DRMPETIĆ

1927 - 2013

Zora Drempetić došla je na Radio Beograd 1952. godine kao gotov pevač i formalno je položila audiciju.
Razlog za to jeste njen raniji angažman u pozorišnim komadima sa pevanjem Zona Zamfirova Stevana Sremca i Koštana Bore Stankovića, u kojima je i glumila i pevala.

 

Dok ju je slušao kako peva pesme iz niško-vranjanskog kraja, Vlastimir Pavlović Carevac odustao je od svog pravila da pevač peva pesme "iz kraja odakle je potekao". Sa oduševljenjem je prihvatio da Beograđanka peva taj veoma težak i jedinstven repertoar, a ona je to opravdala svojim predivnim sopranom, kojim je izrazito lako pevala i veoma znalački ukrašavala melodiju. Kao pevač prve klase, izabrana je da svoj glas pozajmi Selmi Karlovac za ulogu Koštane u filmu Ciganka (1953) Vojislava Nanovića. Pevala je širom Jugoslavije i Evrope. U Bugarskoj je snimila svoju prvu gramofonsku ploču (kod nas svega nekoliko), a za Zvučni arhiv Radio Beograda snimila je oko 70 trajnih snimaka. Njene interpretacije pesama "Da zna'eš mori, mome", "Otvori mi, belo Lenče" i "Sadila moma lojze" i danas se svrstavaju u najlepše ikada otpevane vranjanske narodne pesme. Iako je imala status istaknutog umetnika, Zora se sa scene povukla vrlo rano, krajem sedamdesetih godina.

Zora Drempetić je rođena 1. avgusta 1927. godine u Beloj Palanci. Živela je u Beogradu gde je i umrla 2. maja 2013. godine.

U emisiji Gajtano mori mome iz 1971. godine, Zora peva vranjanske pesme, a pored njenog vrhunskog glasa, lepotu Vranja dočarava nam i nošnja iz tog kraja, kao i autentični ambijent. Emisija je snimana u rodnoj kući Borislava Stankovića u Vranju, a pesme koje se mogu čuti su: "Dude, mori Dude", "Dimitrijo, sine Mitre", "Što si Leno na golemo", "Stanika mi bolna legnala", "Bolna leži dilber Tuta" i "A što pitaš džanum majke". (Slika desno je iz te emisije.)

    ** Učesnici: Zora Drempetić i folklorni ansambl iz Vranja
    ** Scenarista Gordana Đurđević, organizatori Đorđe Radmilac, Vesna Pantović; rasvetljivač Radoje Živanović, asistent režije Brana Damnjanović, sekretar režije Gordana Đelajlija, izbor kostima Ljubomir Krivokapić, montažer Milada Levi, filmski snimatelj Dušan Stefanović, reditelj Rajko Lalović
    ** Premijerno emitovano 23.05.1971, Redakcija muzičkog programa, urednik Slobodan Habić.

Po želji Saše Janoša flmski zapis "Gajtano mori mome" je revitalizovan i presnimljen za prikazivanje u emisiji TREZOR 15.januara 2013. Inače, Saša Janoš, urednik Raduo Pančeva, je i sročio i osmislio ovo Zorinu biografiju.


Evo nekoliko pesama Zore Drmpetić po kojima se pamti:

  - Bolna leži dilber Tuta (okestar Carevac) 1957

  - Sadila moma lojze (orkestar Carevac) 1957
http://youtu.be/EiEmzsIXTAo

  - Izaš'o si dragi iz sećanja

  - Jutros mi je ruza procvetala

  - Otvori mi belo Lenče

  - Prolećno je sunce milo


  - Zarasle su staze ove
http://youtu.be/FJu3Dww6Ui4


  - Ode dika
http://youtu.be/nXdbcXZ8_mU

ISPRATI ME SA OSMEHOM
http://youtu.be/QVBcxFKHKP4

Muzika: Aca Stepić
Tekst: Mladen Nikolić
Arr.: Aca StepićNA PROPLANKU POKRAJ VRELA


Muzika: Aca Stepić
Tekst: Mladen Nikolić
Arr.: Aca Stepić

  - Kad zasvira tamburica 
(Otpevana u duetu sa Predragom Živković - Tozovcem)
 

 


NAZAD