LEGENDE  NARODNE  MUZIKE

na sajtu:


 


STANIŠA STOŠ
1945 - 2008


Odlazak "vranjskog Pavarotija"


Zbog svojih interpretacija, Stošić je dobio nadimak "srpski Pavaroti". Takođe ga zovu i "tatko za južnjački melos".

  


Staniša Stošić, najpoznatiji interpretator pesama vranjanskog melosa

Staniša Stošić bio je pevač koga su za života nazivali Pavarotijem vranjanske pesme. I ne samo vranjanske jer su se na njegovom pločama nalazile pesme iz svih krajeva juga Srbije .Od Toplice do Pirota i od Niša do Prizrena. Ono što ga je, osim anđeoskog glasa i sposobnosti da vrhunski otpeva bilo šta, činilo drugačijim od ostalih pevača jeste činjenica da se nikada nije polakomio za novcem i nije hteo da snima “tralalala pesmice”. Tokom karijere pevao je isključivo pesme iz svog kraja.

Staniša je rođen 1945 u selu Vrbovo, kraj Vranja, baš tamo gde je Koštana nekad šetala između kuća sa drvenim doksatima i igrala čoček. Pesme koje je pevao tokom života, pune čežnje, tuge, ljubavi i patnje i čuvenog “žala za mlados’” bile su njegov zaštitni znak. Samo on je mogao da otpeva „Lela Vranjanka“, „Dimitrijo, sine Mitre“, „Simbil cveće“, „Zbog tebe, mome ubava“, “Karakoca”, „Stani, zoro, stani“, „Belo Lenče“, „Šano dušo“… tako da trezan čovek pusti suzu.
Iako nije bio velika zvezda, Stanišino umeće nikada nisu mogli da poreknu ni publika, ni kritika, a ni kolege.

Osim po pevačkoj perfekciji, u istoriji muzike ostaće upamćen i kao prvi muškarac koji je pevao “južnjačke” pesme”, jer su ih do tada pevale isključivo žene. Melos svog rodnog kraja, zavoleo je u Učiteljskoj školi u Vranju, gde je svirao violinu, bio solista u horu i imao prve časove pevanja. “Kada sam se opredelio za pevanje znao sam ko su mi bili pradedovi, šta su pevali i šta znače koreni. Mi smo taj pojam zaboravili, a on je jako bitan u opstanku svakog naroda. Pevač treba da ostane u granicama svog zavičaja” – govorio je.

Prvi put Stošić je zapevao 1963. u Radio Beogradu, za čiju fonoteku je uradio više od 150 trajnih snimaka muzejske vrednosti. Nikada nije pristao da snima instant-hitove, a odbijao je mnoge ponuđene pesme jer je hteo da zadrži nivo. Čak i po cenu da ne bude zvezda.

Staniša Stošić je preminuo 08.04.2008. Iza sebe je ostavio suprugu Ljiljanu i sinove Stefana i Dušana. Njegov stariji sin je bolestan, a porodica živi samo od Ljiljanine penzije u iznosu od 15.000 dinara. Tužno. Eto kako prolaze vrhunski umetnici u Srbiji…

http://www.dj-media.net/blog/category/nenad-milenkovic/

 


Staniša Stošić rođen je u selu Vrbovo (opština Vladičin Han) 1945. godine. U Učiteljskoj školi u Vranju svirao je violinu, bio solista u horu i imao prve časove pevanja. Iako je po profesiji bio učitelj, vrlo brzo postao je poznat po glasu. Muzičku karijeru započeo je u Radio Beogradu, 1963. godine. Tri godine kasnije, pobedio je na festivalu "Zlatiborski narcis" sa pesmom "Stojanke, bela Vranjanke". Godine 1972. snimio je pesmu "Vranjanka" koja ga je proslavila. Pesmu je napisao Dragan Toković specijalno za njega. Sledecć godine pesma R. Graića "Stani zoro", koju peva na "Saboru", postaje veliki hit.

Zbog svojih interpretacija, Stošić je dobio nadimak "srpski Pavaroti". Takođe ga zovu i "tatko za južnjački melos". Godine 2007. dobio je posebno doživotno priznanje Ministarstva kulture Srbije.

Staniša se oženio u 43. godini. Po njegovim recima "supruga Ljiljana i sinovi Stefan i Dušan, su mu uz prijatelje, bili najveći imetak."

"... Stošić već četiri decenije bez onoga što se zove estradna nadmenost i površnost, ostavlja za sobom blago narodne pesme. Ostao je nepromenljiv, odan svom stilu, nemajući namere da bilo šta oduzima ili dodaje jer za to nema potrebe. Pogotovu ne sada u poplavi kiča koji se uselio u sve pore naše kulture.

Danas je možda utopija, da pesme Staniše Stošića, mogu da nadmaše površnost sa kojom deluju 'muzički idoli' današnjih generacija, ali je sigurno da ono što je on uradio mora češće da se nađe na 'vranjskoj kulturnoj trpezi'"...

Jednom ga je jedan TV voditelj najavio: "... Sada će vam Staniša Stošić otpevati jednu pesmu, a kada Staniša Stošić peva, to je jedan mali čas lepog pevanja za gledaoce, ali i za mnoge pevače".


Zapisano je u vremenu:

Zapisano u vremenu CD 1

01. Dimitrijo, sine Mitre
02. Petlovi pojev
03. Sto si Leno na golemo
04. Otvori mi belo Lence
05. Jovane, sine Jovane
06. Svu noc sedim na kapiju
07. Ne goni konja more momice
08. A kude si bila Karakoco
09. Stanika mi bolna legnala
10. Iz banju idu
11. 'Ajde, mori, Gajo, sto se ne odavas
12. Kisa pada, mori, Cone
13. Sto ti je Stano mori
14. Svu noc odim nano'le
15. Prevari se stari Meta
16. Nema te, more nema te
17. Kroz carsiju prodje moje Lence
18. Dojce, sine Dojce
19. Sinocke te vido', lele, Zone

Zapisano u vremenu CD 2

01. Milkano, dado mori
02. Gajtano, mome mori
03. Dude, mori Dude
04. Pisti, place Milica devojka
05. Puce puska
06. Crno grozje drenovica
07. Dzam Stojanke
08. Dremka mi se, dreme milo nane
09. A sto su ti sele
10. Dimitro'le, ruse kose
11. Simbil cvece
12. Sto mi je merak
13. Kolika je nojca
14. Alt' no kad'no
15. Po drum idem
16. Rosa rosi, kisa pada
17. K'd ostado siromasce
18. Zasto Vase, zasto ujnin Vase
19. Dugo se polje zeleni
20. Pokraj, pokraj ruske
21. Jane mi kundre nemalo
22. Oj Nisavo, vodo mutna

 


NAZAD