LEGENDE  NARODNE  MUZIKE

na sajtu:


 

Miodrag Todorovic KRNJEVAC
 

10.02.1924. - 25.09.1991.

 
KRNJEVAC je jedan od vrhunskih stvaralaca srpske narodne muzike
koji je za sobom ostavio duboki trag.

Strana postavljena 27.04.2011.
 

  

Tekst: Dragan Markov  www.riznicasrpska.net

Miodrag Todorovic KRNJEVAC je jedan od vrhunskih stvaralaca srpske narodne muzike koji je za sobom ostavio duboki trag. Gradio je tradiciju srpske muzike i postavio na vrh sve prave i trajne vrednosti u lirici jednog naroda i njegove kulture. Bio je kompozitor koji je imao veliki smisao za konponovanje narodne muzike kao i bogatu muzicku kulturu i sirinu poznavanja narodnog melosa. Ostace tajna da li je Miodrag Todorovic bio veci instrumentalista - harmonikas ili kompozitor.

Rodjen je 10. februara 1924. godine u Ratarima. Nadimak je dobio po ocu Aleksandru Todorovicu (1905-1942) koji je rodjen u selu Krnjevu. Aleksandar je bio vrhunski harmonikas tog vremena, koji je posedovao veliko muzicko iskustvo. Prosao je kroz sve faze razvoja harmonike sa dugmadima i svo svoje znanje je preneo na sina Miodraga. Tako se Miodrag kao dvanaestogodisnjak upoznaje sa tajnama muzike i postaje ne samo ocev ucenik nego i sledbenik u usavrsavanju prstoreda za harmoniku dugmetaru. Pocinje da se bavi muzikom noseci u sebi od detinjstva melodije rodnog kraja.

Rane godine zivota provodi sa roditeljima u Bosni, zato mu melos Bosne isto toliko lezi kao i melos Srbije, sto ce se kasnije odraziti u nekim njegovim pesmama kao sto su pesme: "Jesen stize rana" i "Zasto svices tako rano". Komponovao je preko 700 pesama od kojih se neke smatraju biserima narodne muzike i koje su obogatile srpski narodni melos. Medju njima su pesme: "Znas li dragi onu sljivu ranku", "Oj, Moravo, oj...", "Sumadijo rodni kraju", "Bisenija kceri najmilija" i dr. Ucestvovao je na mnogim festivalima i osvojio mnogobrojne nagrade. Pesma "Docekaj mi majko svate" dobija nagradu na festivalu ILIDZA '66. Od pesama poznatijeg doba njegovog stvaralastva koje su ostale zapamcene su pesme: "Sliku tvoju ljubim", "Za ljubav tvoju", "Ljubav mi srce mori" i dr.

Interesantno je to da prva kompozicija koju je komponovao, bila je zabavna pesma ili tzv. slager "Samo tvoje plave oci", a nesto kasnije je komponovao kompoziciju slicnog zanra po imenu "Ljubav za ljubav mi vrati". Raznovrsnost u komponovanju ga cini jos vecim umetnikom. Svoj kompozitorski opus je obogatio romansama "Pesma harmonici", starogradskim pesmama "Na kraju grada", sansonama "Tri sesira".

Komponovao je preko 150 narodnih kola medju kojima je pokazao i svoju veliku virtuoznost narocito u opusu umetnickih kola od kojih je kolo "Saborski odjek" kompozicija za koju moze mnogo da se kaze. To je jedno od najboljih i najvecih ostvarenja koje je dao srpski narodni melos, zahvaljujuci velikoj obdarenosti ovog izuzetnog kompozitora. Moze se slobodno nazvati "Koncertino narodne muzike u tri stava". Prvi stav (Andante) govori nam o radosti zivota pred jedno praznicno vece. U drugom delu (Maestoso) ta se radost razigrava do maksimuma da bi u trecem delu (Finale) preslo u nesvakidasnji i nevidjeni ritam i melodiku. Nista manje nema virtuoznosti u koncertnom kolu u kojem je Krnjevac takodje pokazao svoj karakteristican i prepoznatljiv stil, koji ga je po misljenju mnogih muzickih kriticara tada cinilo jednim od nedostiznih Jugoslovenskih harmonikasa. Krnjevac je komponovao i solisticku muziku za "solo harmoniku" (Marioneti; Mariolu; Miolu), za duet (U zanosu tehnike, Pred ciljem), za orkestar harmonika (Veseli harmonikasi).

Miodrag Todorovic KRNJEVAC je umro 25. septembra 1991. godine ali je u njegovoj porodici muzika ostala tradicija. Nastavljaju je sin Aleksandar i cerke Ljiljana i Branka.
Starija cerka ima izuzetan dar za komponovanje koji je nasledila od oca, sin je takodje kompozitor i harmonikas zajedno sa mladjom sestrom vodi skolu za harmoniku.


Verovatno ste primetili da nisu pomenute skole ni akademije koje je Krnjevac pohadjao. Nije ih bilo.... on je bio samouk, ali se sa sigurnoscu moze reci da je imao znanje akademika, pa je sa tim pravom i imao zvanje "Istaknutog umetnika". Takodje, se slobodno moze reci da je Miodrag Todorovic KRNJEVAC "bio Vuk Karadzic" za srpsku narodnu muziku. Ostavio je za sobom bogatu riznicu svog muzickog stvaralastva cije pesme traju decenijama. Da nije stvarao, narodna muzika bi bila mnogo siromasnija jer njegove pesme najautenticnije svedoce o jednom narodu i jednom dobu.

 

tekst se pojavljuje i na:
glassrbije.org
balkan-accordion.webnode.com
muzikaharmonike.com

 


MIODRAG TODOROVIC - KRNJEVAC


     Za sve jugoslovenske harmonikaŠe Miodrag TodoroviĆ bio je i ostaĆe - SVETI OTAC MIJA KRNJEVAC !
     Sva iskustva i umeca predratnih harmonikasa uspeo je da svojim svestranim umetnickim duhom objedini u jedan majstorski harmonikaski stil. Detaljno i temeljito je razradio svoj sistem (prstored), koji ostaje kao putokaz za ucenje narodnog i notnog sviranja na harmonici dugmetari za buduca pokoljenja harmonikasa i nastavnika harmonike. Taj, takozvani "Mijin raspored" omogucava uspesno i jednostavno sviranje najkomplikovanijih pasaza, sto omogucava njegovim mnogobrojnim ucenicima i sledbenicima virtuozno muziciranje na harmonici - dugmetari.
     Takozvano "sumadijsko duplo" sviranje (sviranje u tercama i sekstama) razradio je takodje Mija Krnjevac na nacin koji nikome pre njega nije bio poznat; on je prvi uveo u praksu - DUET harmonika, na sumadijski nacin. To duetsko sviranje na harmonikama je postalo odlika moravskog stila i kasnije uobicajeno u negovanju narodne muzike.
     Medju prvim harmonikasima u Sumadiji i Pomoravlju Mija uspeva da razbije nepoverenje prema notnom sviranju. Vrlo uspesno svirao je i komponovao kako narodnu, tako i zabavnu muziku, ali i muziku lakog zanra (valceri...)  Jedan je od prvih koji je u orkestar ubacio: violinu, flautu i klarinet.

Singl ploče

Slngl ploče

 

LP ploča


CD izdanje PGP RTS


Novinski članak iz lista  "TV novosti" - napisao ga je Aca Kostić nakon učešća Mije Krnjevca u njegovoj radio emisiji na Studiju B.
Verovatno 1976 - 77 godina...?


VIDEO:

Krnjevac je za Kvaku komponovao pesmu:
Ništa lepše od naše seljanke
 

MIODRAG TODOROVIĆ KRNJEVAC - KONCERTNO KOLO
 


Jedna od najpoznatijih pesama koju je  1957 komponovao Krnjevac:

Čujte kako zvuči u interpretaciji različitih pevača, pa i samog Krnjevca
 

Miodrag Todorovic, Krnjevac -Jesen prodje, ja se ne ozenih, 1957.
Peva sam Krnjevac
Get this widget | Track details | eSnips Social DNA

ili link:
http://www.esnips.com/doc/18c5a776-176c-4d4d-8a13-62e2280faad8/Jesen-prodje,-ja-se-ne-ozenih-1957


Ista pesma u izvodjenju Raše Pavlovića
Get this widget | Track details | eSnips Social DNA

ili link:
http://www.esnips.com/doc/500b2a8d-f62c-49cf-9e98-23a30f361d1e/Jesen-prodje,-ja-se-ne-o?enih.
 

Ista pesma u izvodjenju Milana Babića
 
Get this widget | Track details | eSnips Social DNA

ili link:
http://www.esnips.com/doc/d9cbf511-d4ad-46ba-bcac-c951d4b34ada/Jesen-prodje,-ja-se-ne-ozenih
 


I
sta pesma u izvodjenju Dobrivoja Topalović


Get this widget | Track details | eSnips Social DNA

ili link:
http://www.esnips.com/doc/5a8707d7-2c7b-4651-bd4a-47882a7abcd8/Dobrivoje-Topalovic---Jesen-prodje-ja-se-ne-ozeni-SMF

 
 
Pavle Stefanovic
je peva na svoj specificni nacin. Vrlo lepo.
Get this widget | Track details | eSnips Social DNA

ili link:
http://www.esnips.com/doc/2b0d51cb-0ab1-4a2b-8f3a-87e9c96655b6/Jesen-prodje,-ja-se-ne-ozenih

Novinski članak:
 

 


NAZAD